top-img
kosina-l-d

Rade Šerbedžija oduševio publiku koja se okupila u Festivalnoj dvorani na Bledu

U petak je na Bledu, u Festivalnoj dvorani, sa završnom svečanošću zaključen dvodnevni Bledski festival vode.

Okupljenu publiku, među kojom su bili gospodarstvenici, poduzetnici, političari i drugi prijatelji festivala iz Slovenije i regije, osim nagrada oduševio je i završni govor legendarnog Rade Šerbedžije. 
 
Uzvanici su se na završnu svečanost dodjele prvih regionalnih nagrada Odgovorno prema vodi počeli okupljati u 19. sati na plavom tepihu. U Festivalnoj dvorani su najprije nazdravili šampanjcem Radgonske gorice i vinom Žličar. Na dvodnevnom događanju pila se voda Zala, a gosti su si mogli priuštiti i pivo Pivovane Laško Union. Plavim tepihom su se prošetali i legendarni Rade Šerbedžija, počasni predsjednik Bledskog festivala vode koji je na dolasku pozdravio podržavatelje i sponzore festivala.
 
U 20. sati gosti su bili pozvani u Festivalnu dvoranu, gdje je u elegantnoj atmosferi  započela dodjela prvih regionalnih nagrada Odgovorno prema vodi, podržanih od strane ministarstava zaštite okoliša i prostornog uređenja iz Slovenije, Hrvatske i Srbije. 
 
Nagrađeni su sljedeći projekti: u kategoriji INDIVIDUALNI projekt Anžea Logara za doprinos boljem, održivijem društvu, u kategoriji NACIONALNI projekt Aquatika-slatkovodni akvarij Karlovac, istoimene hrvatske javne ustanove, a u kategoriji korporativno, s obzirom na veličinu tvrtke: Freewa project hrvatske tvrtke Freewa Project d.o.o. (mikro tvrtka), projekt The Little World of Waterenergy austrijske tvrtke Alpen Adria Energie GmbH (mala tvrtka), te projekt Technical and Economic Optimisation of the Water System Kranj u suradnji s tvrtkom Petrol d.d. i Komunale Kranj (velika tvrtka). Lijepe i vrijedne nagrade izrađene su u Zlatarni Celje. Nagrade su dodijelili: gđa. Renata Lovrak, direktorica korporativnih komunikacija Ljubljanskih mljekara, g. Mihael Jožef Toman, profesor i prodekan Biotehničkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, g. Matjaž Berčon, pomoćnik gradonačelnika za infrastrukturni i strateški razvoj (Općina Bled) te izvršni direktor Turizma Bled, koji je bio i domaćin banketa Okusi Bled, g. Matjaž Rozman, direktor marketinga i prodaje Amicus, gđa. Ladeja Godina Košir, voditeljica i izvršna direktorica Circular Change, g. Martin Šolar, direktor WWF Adria, g. Danijel Koletič, CEO Apriori World te gđa. Biljana Prvanović, filmska producentica iz Srbije.
 
Na osnovnoškolskom natječaju Odgovorno prema vodi/Otpadne vode najbolji su bili sljedeći projekti: 1. mjesto pripalo je OŠ Rodica s projektom Svijet bez vode, 2. mjesto OŠ Žirovnica s projektom Voda, te 3. mjesto OŠ Rodica s projektom Otpadne vode. Nagrade za odabrane projekte osiguralo je Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja RS, odnosno nagrada za 1. mjesto su sportske kamere te ulazak u finalno natjecanje u istoj kategoriji s Hrvatskom i Srbijom, za 2. mjesto ulaznice za doživljaje u Pustolovnom parku Bled, te za 3. mjesto ulaznice za avanturu Bijeg iz šume. Nagrade je dodijelio g. Mitja Bricelj, tajnik Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja RS.
 
U regionalnom natječaju natjecala su se tri filma, i to: iz Hrvatske OŠ BIJELO BRDO,  iz Srbije OŠ Vuk Karadžić te iz Slovenije OŠ Rodica. Pobjednički film srpske OŠ Vuk Karadžić, govori o različitom razumijevanju vode, o odnosu prema njoj u prošlosti i u sadašnjosti, govori da voda nije samo tekućina već i ekosustav, te govori o važnosti zaštite vodenih okruženja prezentirajući vodu iz različitih perspektiva. To je pravi pristup i možemo biti ponosni da su mladi već toliko osviješteni. 
 
Raspisali smo i natječaj za Najukusniju vodu prema mišljenu korisnika društvene platforme Facebook, gdje je provedena anketa, a ispitanici su odabirali između 19 općina. Nagrada za Najukusniju vodu 2017., prema mišljenju FB prijatelja, pripala je Općini Jesenice.
 
Nagrade su dodijelili predstavnici tvrtki, organizacija i inicijativa, koji se također, kao  i BLED WATER FESTIVAL, bore za veću osviještenost o vodi, zaštiti okoliša i prirodi te općenito za naše bolje sutra. 
 
Za glazbeni predah pobrinula se odlična izvođačica, gđa. Branka Božič, koja je zapjevala pjesmu o vodi, njezinoj važnosti i vrijednosti, a pjesma je u njezinoj glavi nastala dok je čitala scenarij završne svečanosti. 
 
Za još jedan umjetnički trenutak pobrinuo se svečani govornik, g. Rade Šerbedžija, počasni predsjednik festivala koji je u svom završnom govoru skrenuo pozornost na probleme sadašnjeg doba, na probleme okoliša, na probleme mirisa i terorizma te trenutno stanje duha čovječanstva, koje nije pozitivno, ali da ovakvi projekti, ovakve akcije, pružaju nadu za bolje sutra i ljepšu budućnost naše djece. Na to da su djeca aktivna u tom smjeru, da se zauzimaju te da se vesele nagradama za svoj predani rad, više vrijedi od toga da ovdje na pozornici stoji zvijezda kalibra Angeline Jolie. 
 
Ljubljanske mljekare su pokrovitelj predivne završne svečanosti. 
 
Svim sudionicima se iskreno zahvaljujemo na sudjelovanju, čestitamo nagrađenima te vas sve pozivamo da nam se opet pridružite sljedeće godine.  
Hvala što vam je stalo. 
 
Fotografije možete preuzeti na Facebook stranici Bled Water Festival ili web stranici www.bledwf.com.