top-img
kosina-l-d

Međunarodni festival umjetnosti Marco Polo ponovno na Korčuli

«Ključno pitanje našeg doba danas je postizanje svjetskog mira»

Institut Marco Polo i ove godine organizira međunarodni festival umjetnosti ''Marco Polo – Put svile – Put dijaloga'' koji će se u gradu Korčuli održati od 23. do 30. kolovoza 2017. pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar – Kitarović te Ministarstva turizma. Festival promiče kulturu zemalja sa područja Puta Svile među kojima su Kina, Ruska Federacija, Turska, Azerbajdžan, Kazakhstan, Indija, Južna Koreja, Iran, Indonezija, Bugarska i Hrvatska. Želja organizatora je širenje razumijevanja važnosti kulture dijaloga i prihvaćanja različitosti s ciljem edukacije, interakcije i zbližavanja zemalja sa Puta Svile za njihovu buduću interkulturalnu suradnju. 
 
Bogat program festivala i ove godine nudi zanimljiva filmska ostvarenja te glazbene i likovne radove umjetnika koji dolaze iz zemalja koje dijele zajednički Put Svile, a njihovu selekciju načinila je svaka od zemalja sudionica ovog festivala posredstvom svog veleposlanstva u Hrvatskoj. Osim projekcija dugometražnih igranih filmova održati će se okrugli stol i panel diskusija 10 veleposlanika zemalja sa Puta svile u Republici Hrvatskoj na temu: «PUT SVILE JUČER – PUT MIRA DANAS», a na kojem će iskusni diplomati artikulirati vlastita viđenja i pristupe razvoju globalne politike postizanja svjetskog mira i tolerancije među narodima i kulturama.
 
«Ključno pitanje našeg doba danas je postizanje svjetskog mira, odnosno dijaloga i tolerancije među svim narodima i kulturama, pogotovo među onima gdje istog manjka i nedostaje. Postizanje te paradigme omogućavaju prije svega točke susreta i ovakva događanja gdje se predstavljaju, prikazuju i susreću pluralizmi identiteta, različitosti, posebnosti, ali i sličnosti različitih naroda i nacija, ovaj festival upravo stoga teži promicati, podržavati, graditi i naposljetku prezentirati osebujnosti umjetnosti nastalih na toj topici puta svile, i to baš u gradu Korčuli, koji je u prošlosti povijesno obilježen kao mitsko mjesto i ishodišna točka slavnog putnika Marca Pola, te kao takva 23. kolovoza ponovno postaje mjesto susreta filmskih, glazbenih i likovnih umjetnika skupa sa diplomatima iz njihovih zemalja, a sve sa ciljem postizanja samo jednog – razumijevanja važnosti kulture dijaloga i prožimanja različitog kao osnovnog preduvjeta postizanja globalnog mira”, rekao je Igor Prižmić, ravnatelj festivala i direktor Instituta Marco Polo.