top-img
kosina-l-d

Crveni ožiljci olimpijskih natjecatelja – percepcijska misterija

Gledajući Olimpijske igre i natjecatelje na njihovim tijelima mogli ste uočiti crvene ožiljke koji na prvi pogled mogu djelovati kao ozljede.

No, kako kaže Vlasta Brozičević, dr. med. iz Termi Selce, jedna od naših vodećih stručnjaka za sportsku medicinu i rehabilitaciju, riječ je o cupping terapiji ili terapiji čašama. Dr. Brozičević tu je terapiju implementirala u proces rehabilitacije prije desetak godina. 
 
Riječ je o tradicionalnoj metodi, prisutnoj u mnogim kulturama svijeta. Poznata je pod raznim imenima poput Baguanfa, Bentusa, Vendouse, Gac Hoi, Bahnkes, Vacume Terapi itd, a postoji već više od 5000 godina. 
Cupping terapija koristi se danas u različitim dijelovima svijeta i omiljena je zbog neškodljivosti, nepenetrirajućeg učinka, te ugodnog relaksirajućeg efekta. 
U izvornom obliku primjene cupping  terapije, koriste se staklene čaše posebnog oblika koje se zagrijavaju i stavljaju na kožu. Unutar čaše stvara se vakum koji djeluje na kožu i tkiva sa zagrijavajućim, opuštajućim  i detoksificirajućim učinkom. Lokalni učinak je i do 10 cm ovisno o mjestu aplikacije.  
 
„U Poliklinici Terme Selce primjenjujemo „vision cupping system“. Cupping možemo koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim kineziterapijskim procedurama u stanjima npr. kod vratobolje,  križobolje miogenog porijekla, smrznutog ramena i sl. Cupping terapija otvara meridijane protoka energije, mikrocirkulacije i pruža određenu vrstu relaksacije. Svakako ima svoju učinkovitost ako se pravilno primjenuje“, ističe Vlasta Brozičević, dr. med.
Cupping terapija naročito se preporuča kod sportaša ili bolesnika gdje klasična medikamentozna terapija nije preporučljiva ili je kontraindicirana.