top-img
dsc08248_151817
kosina-l-d

U Bosni i Hercegovini osniva se prvo udruženje komunikatora u javnom sektoru

FOCUS konferencija najavila je osnivanje Udruženja komunikatora u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini, prvo ove vrste u regiji koje će raditi na afirmaciji i osnaživanju ove struke.

Proteklog petka u sarajevskom hotelu Hollywood, pod motom „bliže ljudima“, okupili su se vodeći stručnjaci Bosne i Hercegovine iz područja struke odnosa s javnošću unutar javne uprave i javnih tvrtki, s ciljem razmjene znanja i iskustava. Konferenciju je svečano otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva, gospodin Milan Trivić, a nazočnima su se obratili i načelnik Općine Ilidža, prof. dr. Senaid Memić, koordinator za reformu javne uprave, doc. dr. Dragan Ćuzulan te u ime organizatora, Josipa Terzić Rezić i Danijel Koletić, predsjednik Organizacijskog odbora.
 
Kao što je istaknuo zamjenik gradonačelnika Milan Trivić, komunikacije su u našoj regiji zanemarene i marginalizirane te se o njima razmišlja samo onda kada se pojavi problem. Prateći aktivnosti londonskog gradonačelnika, uvidio je prednosti koje donosi kontinuirana komunikacija njihove uprave na društvenim mrežama, dok se na ovim prostorima ne provodi ni približno takva razina informiranja građana.
 
Ono što smo mogli primjetiti iz gotovo svih govora i komentara na konferenciji, je da je jedan od najvećih izazova za komunikatore u javnom sektoru nedostatak razumijevanja za njihov doprinos uspješnoj javnoj administraciji. Kako je to konkretno definirao Elvis Mujanović, savjetnik za međunarodni razvoj u GIZ-u BiH, PR se u javnoj administraciji promatra tek kao dodatak, a ne kao jedan od ključnih elemenata kvalitetne administracije. Ovaj izazov uslovljen je brojnim faktorima, među kojima su česte promjene na rukovodećim pozicijama, budžetska ograničenja, nedostatak educiranosti rukovodećih lica, i drugi.
 
Upravo iz ovih razloga, na inicijativu Danijela Koletića, šef Kabineta Predsjedništva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, gospodin Admir Katica, najavio je osnivanje Udruženja komunikatora u javnom sektoru u BiH. U razgovoru za Media Marketing, Katica i Koletić potvrdili su da je udruženje već u procesu registracije te da se radi na usklađivanju statuta novog udruženja. Osnovni cilj udruženja bit će bolje pozicioniranje struke kroz edukacije, zajedničko djelovanje i promicanje osnovnih vrijednosti komunikacije s javnostima.
 
Treba napomenuti kako je značaj ovakvog udruženja prepoznat i od sudionika na konferenciji. U prilog tome govori i činjenica da je načelnik Općine Čapljina, dr. Smiljan Vidić, odmah po najavi osnivanja udruženja obećao financijski podržati njegovo osnivanje, dok je posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za strateško komuniciranje, Krešimir Macan, ponudio svoje usluge u edukacijskom aspektu djelovanja udruženja, besplatno.
 
Doprinos međunarodnom karakteru konferencije pružila su predavanja dvojice istaknutih komunikacijskih stručnjaka; Alessandra Butticea, koji gotovo 30 godina obnaša rukovodeće dužnosti u području komunikacija na najvišim razinama Europske unije, s temom Važnost transparentne komunikacije u javnoj upravi i javnim tvrtkama te Simona Jonesa, direktora Westco Communications-a i predsjednika Odjela za komunikaciju lokalne uprave Velike Britanije čija je tema predavanja bila Moć komunikacije u izgradnji povjerenja i poboljšanju života.
 
Primjerima iz prakse komunikacijskih stručnjaka iz regije, obrađene su teme Mala škola transparentnosti – izazov otvorenog proračuna, Lideri budućnosti, Poboljšanje imidža u javnom sektoru, Komunikacija i odnosi s javnošću u lokalnoj zajednici te Korištenje alata novih medija u javnoj upravi, a predavanjem na temu Inovacije u digitalnom prostoru predstavljena je inovativna beskontaktna komunikacija koja će uvelike poboljšati kvalitetu života građana i funkcionalnost javne uprave.
 
Drugo izdanje FOCUS konferencije ugostilo je i Krešimira Macana, posebnog savjetnika za strateško komuniciranje predsjednika Vlade Republike Hrvatske, s temom Mi smo tu zbog vas, a ne obratno – kako PR mijenja javnu upravu.
 
Cilj FOCUS konferencije okupljanje je pojedinaca zaposlenih u javnoj administraciji i javnim tvrtkama kako bi raspravljali o strategijama, taktikama i komunikacijskim procesima. FOCUS predstavlja platformu za povezivanje, razmjenu znanja i iskustava te definiranje smjernica novih komunikacijskih procesa.
 
„Nakon analize tržišta komunikacijskog sektora, trendova i percipirane pozicije u kojoj se nalaze zaposleni u javnoj upravi i tvrtkama, odlučio sam se utemeljiti i pokrenuti ovaj edukacijski program. Razmjenjujući poglede, iskustva i prakse kroz otvorenu komunikaciju, smatram da možemo postići bolju percepciju i još bolji status struke. Na tragu uspješno održane prve FOCUS konferencije u Tuhelju, krajem 2017., zbog velikog interesa i odaziva za ovakvom vrstom stručnog skupa u regiji, organizirali smo i njegovo drugo izdanje ovdje u Sarajevu.“, izjavio je prilikom svečanog otvorenja konferencije predsjednik organizacijskog odbora, Danijel Koletić, CEO agencije Apriori World.
 
Pod motom „bliže ljudima“, FOCUS okuplja predstavnike javnog i privatnog sektora kako bi putem jednostavne i transparentne komunikacije započeli ostvarivati ciljeve zajedničkog napretka. Zbog toga program konferencije FOCUS kroz praktične primjere uglednih domaćih i stranih komunikacijskih stručnjaka nudi sudionicima edukaciju o najnovijim trendovima u komunikaciji u javnom sektoru, izazovima s kojima se javni službenici susreću te savjetima kako unaprijediti komunikaciju na svim razinama.