top-img
kosina-l-d

Otvoren pogon za proizvodnju ”Sapuna s točkicama”

Projekt ”Sapuni s točkicama” je projekt socijalnog poduzetništva koji je nastao u suradnji Udruge slijepih Zagreb i socijalno – uslužne zadruge Martinov plašt te ima cilj zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba

''Početkom proizvodnje sapuna s točkicama u ovom pogonu završava prva faza projekta, financiranog od Grada Zagreba, u kojoj je zaposlena jedna visoko slabovidna osoba i pokrenuta proizvodnja suvenir i poklon sapuna. U ovoj fazi educirane su i prošle praksu još četiri nezaposlene slijepe i visoko slabovidne osobe, članovi Udruge slijepih Zagreb. U sljedećoj fazi cilj nam je razviti prodajnu strategiju i pokrenuti drugu kozmetičku proizvodnju. Na toj proizvodnji ćemo zaposliti preostale osposobljene osobe za rad. '' izjavio je g. Goran Denis Tomašković, izvršni direktor Udruge slijepih Zagreb.  
 
Barbara Šajinović iz USZ  inžinjerka je kemije koja je s ostalim članovima tima pripremala recepture sapuna koji će se uskoro naći na policama suvenirnica, ali i kao božićni poklon nekih kompanija. 
 
''Danas je veliki dan za socijalno-uslužnu zadrugu Martinov plašt kao i za udrugu slijepih Zagreb. Krajem prošle godine na natječaju koji je Grad Zagreb odnosno Gradski ured za gospodarstvo rad i poduzetništvo, objavio u cilju razvoja društvenog poduzetništva, zadruga je u partnerstvu s Udrugom slijepih Zagreb prijavila projekat pod nazivom „Sapuni s točkicama – socijalno poduzetništvo slijepih i slabovidnih osoba“ te preko istog dobila  nepovratna sredstva za uređenje prostora, zapošljavanje jedne osobe i stjecanje uvjeta za početak prve faze proizvodnje sapuna od sirovine za ponovnu uporabu. U prvoj  fazi koja započinje završetkom projekta izrađivati će se poklon i suvenir sapuni.  S otvorenjem dijela adaptiranog prostora u bivšoj tvornici pod nazivom Zagrepčanka privodimo kraju spomenuti projekat čije su aktivnosti trajale kroz cijelu ovu godinu. U drugoj fazi planira se pokrenuti i kozmetičku proizvodnja sapuna kako bi se time osigurala održivost projekta Sapuni s točkicama .'' rekla je gđa Anđelka Bunić iz socijalno – uslužne zadruge Martinov Plašt.  
 
Uz sredstava grada Zagreba projektu su se priključili brojni donatori koji su svojim znanjem, vremenom i financijskim sredstvima pomogli u  ovom projektu.  Uz donatore na svečanom otvorenju prisustvovali su i predstavnici grada Zagreba, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te predsjednica Regije Sjever – Lions District 126 Hrvatska gđa. Vesna Boinović – Grubić. Lions klub Zrinjevac pomaže u prikupljanju sredstava za opremanje prostora za proizvodnju sapuna te 2. i 3.12. provodi niz humanitarnih akcija u kojima će se skupljati sredstva za ovaj projekt.
 
Sapuni s točkicama uskoro će se moći naručiti online putem web stranice www.sapunistockicama.com