top-img
apriori_logo
kosina-l-d

U Rijeci otvoren umjetnički skup i izložba vizualnih komunikacija i grafičkog dizajna

U organizaciji Akademije primijenjene umjetnosti u Rijeci otvoren je međunarodni umjetnički stručni skup o vizualnim komunikacijama i grafičkom dizajnu.

Radi se o prvom skupu od serije stručnih skupova koji će okupljati umjetnike i dizajnere iz šire regije i europskih zemalja radi razmjene znanja i iskustava, umjetnosti i kulture. 
 
Sukladno programu, svoje će radove predstaviti ugledni dizajneri: Bojan Hadžihalilović iz Bosne i Hercegovine, Tomato Košir iz Slovenije te Boris Ljubičić iz Hrvatske  i to prvo u okviru predavanja na Filozofskom fakultetu, a potom i u vidu izložbe radova koja će uslijediti večeras, s početkom u 20 h u Galeriji Kortil u Rijeci.  Izložbu će otvoriti gradonačelnik Grada Rijeke, g. Vojko Obersnel. 
Trojica dizajnera u svojemu radu kroz vizualne komunikacije aktivno uključuju publiku i utječu na svijest promatrača u otkrivanju zabluda, izvrnutih vrijednosti, devalvacije morala te jasno šalju poruku kroz ironičan komentar stvarnosti.  Sva tri autora društveno su vrlo aktivni kako u lokalnoj tako i u globalnoj zajednici. Boris Ljubičić je tako posebno zapažen u mijenjanju identiteta Hrvatske dizajniranjem jednostavnih kvadratića koji su postali prepoznatljiv znak Hrvatske u cijelome svijetu. S druge strane, Bojan Hadžihalilović je tijekom 90-ih godina u Sarajevu reciklirao ratnu simboliku putem  plakata i razglednica iz Sarajeva šaljući poruku o osobnom otporu i ironičnom komentaru ratnog pakla, a Tomato Košir na vrlo privlačan ilustrativno-estetski način komentira zbilju slovenske političke i ekonomske stvarnosti. 
 
 
Organizacijom ovog događaja, organizator želi potaknuti međunarodnu regionalnu suradnju u svrhu kulturne i umjetničke razmjene te jačanje suradnje sa srodnim akademijama u regiji. Program je namijenjen širokoj publici, a prvenstveno nastavnicima i studentima Akademije primijenjenih umjetnosti, povijesti umjetnosti, kulturologije i filozofije.