top-img
kosina-l-d

Svečana akademija povodom 70 godina Udruge slijepih Zagreb

Povodom obilježavanja 70 godina Udruge slijepih Zagreb održana konferencija za medije na kojoj su se obratili g. Josip Hrvoj predsjednik Udruge, gđa. Romana Galić pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te g. Goran Denis Tomašković izvršni direktor Udruge slijepih Zagreb.

 
Povodom završetka konferencije za medije uslijedila je svečana akademija u zagrebačkom kazalištu Vidra. Uz glazbene točke Volaknog ansambla udruge slijepih VAUS nastupili su i Petra Marković na flauti, Josip Hrvoj na klaviru te Predrag Krajnović na gitari. 
 
Svečanosti je nazočio jedini živući osnivač udruge g. Proko Vujičić kojem je dodjeljena plaketa ''Milan Berkeš''. Ovo posebno priznanje dodjeljeno je i gradonačelniku grada Zagreba g. Milanu Bandiću a čije ime je priznanje preuzela gđa. Pavičić Vukičević. Titulu počasnih članova Udruge dobili su i zamjenica Gradonačelnika Jelena Pavićić Vukičević, posebna savjetnica Gradonačelnika Višnja Fortuna, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba Marinka Bakula-Anđelić, te volonteri grafička dizajnerica Monika Rastovac i direktor Apriori World-a Danijel Koletić. Svečanosti je pruisustvovalo 300-tinjak uzvanika. 
 
Udruga slijepih Zagreb osnovana je 28.9.1947. Osnovali su je slijepi studenti i intelektualci kako bi organizirano brinuli i rješavali tadašnje probleme vezane uz slijepe osobe: obrazovanje, zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje i razvijali društveno-kulturni život. Danas udruga ima 1190 članova (957 s područja Grada Zagreba i 233 s područja Zagrebačke županije). Udruga članovima pruža usluge psihosocijalnog savjetovanja i informiranja o ostvarivanju prava, zagovaranjem za njihova prava pomaže u njihovom ostvarivanju, organizira rehabilitacijske tečajeve i radionice, organizira provođenje slobodnog vremena, pruža usluge asistencije osobnih asistenata i videćeg pratitelja. Ove usluge pružaju se kroz desetak projekata na razini godine. Trenutno najveći projekt udruge je „Osobni asistent u zajednici“, financiran iz Europskog socijalnog fonda. Od 2015. udruga razvija društvenopoduzetnički projekt „Sapuni s točkicama“ koja je pokrenuta u suradnji sa socijalnom zadrugom Martinov plašt i agencijom Apriori World te je zahvaljujući projektnim i donacijskim sredstvima završena prva faza otvaranja pogona u kojima rade slijepi i slabovidni. Druga faza ovog projekta će započeti s 1. listopadom u kojoj se planira modernizacija pogona i nova zapošljavanja uz potporu projektnih sredstava, ali i donacija bez kojih se projekt ne može provesti. Prva sredstva za pokretanje ovog projekta osigurao je Gradski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba kroz natječaj za razvoj društvenog poduzetništva. 
 
Svi koji žele pomoći Udruzi slijepih Zagreb mogu to učiniti kupnjom sapuna putem web shopa www.sapunistockicama.com