top-img
kosina-l-d

Prvi ljetni kamp mršavljenja za juniore u Hrvatskoj

Nedavno je u Zagrebu predstavljen program Prvog kampa mršavljenja za juniore u Hrvatskoj. Psihologinja s američkom diplomom mr. sc. Iva Brozičević Dragičević, prof. poznata po radu s vrhunskim sportašima u sklopu Poliklinike Terme Selce, predstavila je svoj autorski program ljetnog kampa, koji će Poliklinika Terme Selce provoditi u suradnji sa ZONA Boutique Health centrom iz Zagreba.

Tijekom predstavljanja programa  ljetnog kampa prof. Brozičević Dragičević istaknula je: ''U Hrvatskoj se puno govori o pretilosti. Interdisciplinarni tim koji smo danas predstavili, formirao je ovaj program s fokusom, ne samo na dijete, već i na roditelje, jer je osnova održavanja dobrog zdravlja kod pretilog djeteta promjena navika i životnog stila. Djeca će osim specijalističkog liječničkog testiranja imati intenzivni program vježbanja, sve kroz zabavu, igru i kulinarske radionice koje će pohađati zajedno s roditeljima. Ovaj program traje 61 dan, a nakon programa u Poliklinici Terme Selce aktivno vježbanje pod nadzorom roditelja i trenera nastavit će se u ZONA Boutique Health centru u Zagrebu.''  

ZONA predstavlja inovativne koncepte na području životnih trendova u oblikovanju duha i tijela. Nudi cjelovito rješenje koje doprinosi kvaliteti života i zdravlju.  U drugoj fazi programa pomoći će u održavanju dobre fizičke kondicije, nastavku provođenja programa pravilne prehrane te ponuditi različite tehnike promišljanja i opuštanja.

 U projektu s Poliklinikom Terme Selce želimo potaknuti i inspirirati državne i privatne obrazovne institucije na razmišljanje o uvođenju novih programa tjelovježbe i mijenjanja prehrambenih navika. Prvi uvodimo program zajedničke tjelovježbe roditelja i djece po Metodi IBD (IVA BROZIČEVIĆ DRAGIČEVIĆ). Treneri će prolaziti edukacije koje će se održavati u ZONI u sklopu kampa. Cilj projekta je promjena životnih navika djece i roditelja što je dio procesa koji zahtijeva vrijeme i druge oblika ulaganja. naglasila je voditeljica centra Lea Salihagić, MBA.

„Istaknut ću ono ključno- učestalost pretilosti u djece danas poprima epidemijske karakteristike, a jedino adekvatno liječenje pretilosti je preventiva, odnosno liječenje pretilosti u dječjoj dobi, u vrijeme intenzivnog stvaranja masnih stanica. Osim navedenoga, liječenje pretilosti u djece MORA biti multidisciplinarno te u uskoj suradnji s roditeljima, dok komplikacije pretilosti treba spriječiti, jer upravo se prevencija pokazala kao jedini učinkoviti način djelovanja.“, istaknuo je prof. Mladen Peršić, dr. med. pedijatar subspecijalista iz pedijatrijske gastroenterologije, hepatologije i prehrane.

„Nutricionist je prisutan u svakom danu programa jer upravo je hrana, odnosno, užitak/utjeha koja osigurava uzrok posljedičnog problema, a to je neadekvatna težina i zdravstveni problemi koji ju prate.  Adekvatna i prilagođena  prehrana imperativ je postizanju optimalne tjelesne mase i poboljšanju zdravstvenog stanja čitavog organizma“, izjavila je nutricionistica dr.sc. Martina Linarić, dipl. ing.

Tijekom konferencije, predsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne težine, gđa. Sonja Njunjić iznijela je dosta zabrinjavajuće statistike. Ispitivanje pretilosti koje je provedeno 2002. godine, u postotak prekomjerno teške djece iznosio je 5%, a debele između 2% i 3%. Ponovljeno 2016. godine, na cca. 7000 djece, postotak prekomjerno teške djece je iznosio 35%, a debele između 18% i 22%.