top-img
publika
kosina-l-d

Potrebno je dodatno razvijati svijest o uključivanju osoba s invaliditetom na tržište rada

U utorak 17. travnja, u prostorijama HUP-a, održana je konferencija o uključivanju osoba s invaliditetom na tržište rada koju su zajednički organizirali Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Cilj konferencije bio je informirati i potaknuti poslodavce na uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada te pokazati kako i poslodavci i osobe s invaliditetom prosperiraju od zajedničke suradnje.

Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom HUP-a pri uvodnom je obraćanju istaknula: „HUP kontinuirano radi na osvješćivanju poslodavaca o važnosti uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada, no taj proces nije jednostavan i zahtijeva dugoročno sustavno djelovanje svih dionika u društvu. Ulazak na tržište rada, figurativno rečeno, ne započinje prijavom za radno mjesto, nego u obrazovnom sustavu i pripremi bilo koje osobe, pa i osoba s invaliditetom, za rad u onim zanimanjima i s onim kompetencijama koje su poslodavcima u tom momentu doista i potrebne. Niti jedan poslodavac neće zaposliti radnika kojeg ne treba, pa ni osobu s invaliditetom. Uz to je puno više potrebno raditi na razbijanju predrasuda o osobama s invaliditetom i njihovim mogućnostima, i u tome dijelu HUP zajedno s partnerskim organizacijama civilnog društva promiče svijest o vrijednosti osoba s invaliditetom u svijetu rada temeljem iskustava svojih članova, a ona su izuzetno pozitivna. To su radnici koji bez iznimke opravdavaju povjerenje poslodavaca kada ga jednom dobiju.“
 
,,U Hrvatskoj je svijest o uključivanju osoba s invaliditetom na tržište rada još uvijek nedovoljno razvijena, unatoč nastojanjima Europske unije da kroz zakonodavne okvire promijeni pristup poslodavaca. Postoje brojne mogućnosti pri zapošljavanju osoba s invaliditetom te nam je cilj kroz ovu konferenciju potaknuti poslodavce da razmisle o tim mogućnostima,  da podijele svoja iskustva, ali i da ukažu na prepreke s kojima se suočavaju“, izjavila je Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku i Mađarsku, koja je tom prigodom predstavila i dobrovoljnu inicijativu djelatnika ureda EBRD-a u Zagrebu za prikupljanje sredstava za kupnju specijalizirane informatičke i telekomunikacijske opreme namijenjene slijepim i slabovidnim osobama. 
 
Sudionici konferencije govorili su o aktualnim temama u sferi zapošljavanja osoba s invaliditetom, relevantnom zakonskom okviru te raspoloživim poticajima pri zapošljavanju osoba s invaliditetom. U sklopu konferencije predstavljeni su i dobri primjeri iz prakse među kojima izniman primjer predstavlja Udruga slijepih Zagreb. Udruga je u sklopu svog djelovanja, a s ciljem što bolje i veće integracije slijepih i slabovidnih osoba u društvo i tržište rada, osnovala  malu društvenu kompaniju „Sfera Visia“ koja proizvodi i prodaje sapune pod imenom „Sapuni s točkicama“. Dodatan hvalevrijedan primjer predstavila je kompanija Spin Valis koja je tijekom 2016. godine osigurala stalno zaposlenje 14 osoba s invaliditetom.
 
Konferencija je zaključena kratkom prezentacijom inicijative koju su pokrenuli zaposlenici zagrebačkog ureda EBRD-a s ciljem prikupljanja sredstava za kupnju specijalizirane informatičke i telekomunikacijske opreme namijenjene slijepim i slabovidnim osobama. Inicijativa je aktualna na Crowdfunding platformama Indiegogo i YouCaring, a sva prikupljena sredstva EBRD će, kao društveno osviještena institucija, udvostručiti u sklopu svog programa za društvene inicijative. 
 
Izvor: HUP