top-img
kosina-l-d

Pokrenute dvije nove akcije u Udruzi slijepih Zagreb

Udruga slijepih Zagreb svojim radom okuplja preko 1200 članova kojima pomaže uspostaviti normalan život usprkos teškom invaliditetu.

Osnovana je 1947. kada je grupa slijepih mladih ljudi odlučila popraviti svoju kvalitetu života. Cilj Udruge je što više socijalno integrirati svoje članove, te osposobiti ih za samostalnije življenje i maksimalno korištenje preostalih sposobnosti. Posebna pozornost se pridaje povećanju zaposlenosti među članovima, budući da je slijepim i slabovidnim osobama teško naći odgovarajući posao na tržištu rada. U tu svrhu provode se projekti koji članovima omogućuju dodatna znanja i kompetencije kako bi se povećala njihova zapošljivost. 
Kako bi se razvilo novo zanimanje za članove Udruge slijepih Zagreb, 2014. je nastao projektni prijedlog za pokretanje socijalnog poduzetništva u kojem bi nezaposleni članovi udruge radili na proizvodnji sapuna. Tijekom 2015. iz ove ideje izašao je projekt pod imenom „Sapuni s točkicama“. Nakon pažljive pripreme, proizvodni pogon će krenuti do kraja 2016. godine. Tri člana Udruge koji su do sada bili nezaposleni će tako dobiti priliku raditi na projektu. Sapuni će se proizvoditi u prostorijama bivše tvornice „Zagrepčanka“, koje prije toga moraju temeljito obnoviti i prilagoditi za svoje potrebe. 
Druga akcija koja je pokrenuta u Udruzi slijepih Zagreb jest proces skupljanja donacija za brajev printer. Braillovo pismo je jedan od simbola koji odmah povezujemo uz slijepe i slabovidne. Printer je esencijalni komad opreme u Udruzi te uvelike unaprjeđuje kvalitetu života slijepim osobama. Budući da se radi o kompliciranom stroju, njegova cijena iznosi 48.000 kuna, što nije moguće osigurati u skromnim sredstvima Udruge.
U sklopu svojeg društveno odgovornog poslovanja, Apriori World je odlučio priskočiti u pomoć članovima Udruge slijepih. Prepoznajući potencijal ove dvije akcije, koje uvelike mogu promijeniti živote potrebitih, zaposlenici Apriorija su svojim stručnim znanjem odlučili pomoći kako bi se projekti doveli do uspješnog završetka. Akcijom „50 puta 1000“ cilj je prikupiti sredstva za brajev printer kako bi Udruga dobila mogućnost svoje članove i dalje opskrbljivati s knjigama i tekstovima na Braillovom pismu. 
Apriori World također potpomaže akciju „Sapuni s točkicama“, skupljajući donacije za obnovu prostora tvornice. Najkritičniji dio je krovište, koje će se morati temeljito obnoviti prije nego proizvodnja može početi.