top-img
kosina-l-d

Održana “Agro Startup” konferencija na Agronomskom fakultetu!

U prostorijama Agronomskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, 25. listopada održala se „Agro Startup“ konferencija na kojoj je prisustvovalo više od 150 studenata Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku i Šumarskog fakulteta u Zagrebu.

Na konferenciji su također  sudjelovali članovi akademske zajednice, privatnog sektora i pripadnici medija. Organizator konferencije je udruga “Zemlja i ljudi” i agencija Apriori World. Konferenciju je otvorio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te predsjednik udruge „Zemlja i ljudi“ g. Miroslav Kovač.

Ministar Tolušić studentima je poručio: „ Ministarstvo je osiguralo po 50 000 eura bespovratnih sredstava za startupe. Volio bih da se ohrabrite i krenete, mladi su ti koji trebaju pokrenuti poljoprivredu. Ministarstvo vam je na raspolaganju. “  

Nakon otvorenja uslijedila su uvodna predavanja dekana Agronomskog fakulteta, prof.dr.sc. Zorana Grgića i redovitog profesora Veterinarskog fakulteta i prorektora za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije prof.dr.sc. Miljenka Šimprage koji su pobliže objasnili ulogu fakulteta i sveučilišta u kreiranju i razvoju startup tvrtki. Nakon kratke pauze slijedi g. Denis Matijević, predsjednik Uprave tvrtke AgroFructus koji će predstaviti svoj projektni zadatak: Razrada poslovne ideje vezane uz proces dovođenja voća i povrća od polja do stola. Natječaj je prvenstveno namijenjen studentima Agronomskog fakulteta. Prihvatljive su sve ideje vezane uz proizvodnju, preradu i stavljanje na tržište voća i povrća, kao i sve ostale ideje su na bilo koji način vezane uz voće i povrće. AgroFructus Grupa spremna je investirati u realizaciju najboljeg projekta ili više njih kroz dvije opcije: ulaganje u zajedničku kompaniju s iznosom od maksimalno 1.000.000,00 kuna ili kroz otkup projekta od projektnog tima s iznosom od maksimalno 100.000,00 kuna. Predstavljanje rješenja projekata održat će se na 2. poljoprivrednoj konferenciji „Slavonika“ koja će se održati 23. veljače 2017. godine na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku.

Nakon predstavljanja projektnog zadatka i pitanja studenata uslijedit će predavanja Mirka Ervačića iz Osatina grupe kao primjer poduzetničkog rasta koji može poticati startup tvrtke, Jure Mikuža iz SCV/ENIF fonda koji će približiti ideju agrotehnološkog startupa i Krešimira Šimičića, prodajnog menadžera tvrtke Agrivi kao primjera dobre prakse startupa.   Nakon ručka predavanja će se nastaviti na temu izazova hrvatskih startupova u poljoprivredi, gdje će prvo Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednik Agro, na primjeru iz prakse Vegie d.o.o. objasniti prednosti i izazove jednog startupa u Hrvatskoj. Nakon njega, Nino Lulić, direktor tvrtke Social Wizard, objasnit će važnost digitalnih tehnologija u razvoju agro sektora. Nakon predavanja uslijedit će i okrugli stol gdje će prominentni stručnjaci iz područja povrćarstva, voćarstva, vinogradarstva i stočarstva raspravljati o primjerima, proizvodima i smjernicama novih tehnologija u njihovim sektorima.

Zadnje predavanje bit će na temu „Jesu li autohtoni poljoprivredni proizvodi startup priče?“ Karmen Sinković iz Ministarstva poljoprivrede.  Predviđeni završetak konferencije je u 18 sati. Ovo će biti uspješan dan, pun predavanja, rasprava i druženja gdje će mladi poljoprivrednici imati mogućnost povezivanja s tvrtkama i ljudima koji im mogu pomoći da na nekom idućem Agro Startupu baš oni budu priča o uspjehu.