top-img
kosina-l-d

Nacionalna konferencija o mediteranskoj poljoprivredi Dalmatinka

U sklopu projekata pokrenutih pod motom inspiriramo poljoprivredu, agencija Apriori World odlučila je utemeljiti prvu nacionalnu konferenciju o mediteranskoj poljoprivredi, Dalmatinku.

Cilj Dalmatinke je povezati poljoprivrednu zajednicu i ribarski sektor te pokrenuti raspravu o aktualnim temama, izazovima, rješenjima i dobrim primjerima iz prakse iz sektora na području Mediterana.

Razvoj turizma utjecao je na gastronomsku ponudu mediteranskih zemalja, u koje se ubraja i Hrvatska. Zahvaljujući poljoprivrednoj kulturi hrvatske obale i otočnih područja koji obiluju raznolikim ribama, mekušcima i školjkama, identitet Hrvatske krije se u gastronomiji čiji temelj čine upravo namirnice. Uzgojem rajčica, maslina i vina iz obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava povezuju se
turizam i poljoprivreda koji u simbiozi čine jednu od konkurentnih prednosti hrvatskog turizma.

Dalmatinka, nacionalna konferencija o mediteranskoj poljoprivredi, okuplja akademsku zajednicu, nacionalne institucije te sve ciljne javnosti unutar poljoprivredne zajednice čije je djelovanje usmjereno na uzgoj poljoprivrednih proizvoda te ribarstvo. Upravo raznolikost biljnog i životinjskog svijeta omogućava razvoj ovakvog vida poljoprivrede u dalmatinskom zaleđu.

Konferencija želi okupiti poljoprivrednike i obiteljska gospodarstva hrvatskih otočja, posebnu skupinu poljoprivredne zajednice koja proizvodnjom otočnih delicija svojim trudom doprinosi razvoju mediteranske poljoprivrede.

Zadarska županija i Grad Zadar ovom konferencijom, uz turistički, stvaraju novi identitet u povezivanju 'plave' i 'zelene' Hrvatske. Osim Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, od samog početka konferenciju podržava Europska banka za obnovu i razvoj, a kao suorganizator konferencije aktivno sudjeluje Sveučilište u Zadru.

 

https://dalmatinka.inspiriramo-poljoprivredu.com/