top-img
kosina-l-d

Lionsi pomogli u skupljanju sredstva za Udrugu slijepih Zagreb

U Zagrebu se proslavilo 100 godina osnutka lajonizma u svijetu. Zagrebački Lions Klub Zrinjevac upriličio je, kao i svake godine, humanitarnu donatorsku večeru u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Ovog vikenda u Zagrebu se proslavilo 100 godina osnutka ‘lajonizma’ u svijetu. Zagrebački Lions Klub Zrinjevac upriličio je humanitarnu donatorsku večeru u zagrebačkom Hotelu Esplanade i aukciju slika.
 
 
Bogat programski sadržaj sadržavao je koncert jazz kvartet Borne Šercara, humanitarnu večeru i aukciju slika kojima je namjeno skupljanje sredstava za Udrugu slijepih Zagreb. Pod pokroviteljstvom gradonačalnika Grada Zagreba, Milana Bandića, organizirano je puštanje balona u Ulici Hrvatske Bratske Zajednice kod središnjih fontana koje su bile u plavo/žutim bojama lionsa uz projekciju holograma sa znakom lionsa. Baloni su nosili humanitarne poruke i slogane svih dosadašnjih Guvernera lionsa u Hrvatskoj, te im je pridružena pločica na brajlovom pismu. Nakon ovog okupljanja, namijenjenog svim građanima, organiziran je koncert u maloj dvorani Lisinski, kojeg su izveli članovi Lionsa: sopranistica Antonela Malis, violončelistica Snježana Rucner, tenor Tvrtko Stipić uz pratnju Paganini Benda i mladi umjetnici pobjednici Lions grand Prixa.
 
Lions Club international osnovan je 7. lipnja 1917. godine u Chicagu kroz ideju poslovnih ljudi predvođenih Melvinom Jonesom s ciljem pomaganja potrebitima. Lionsi danas broje 1,4 milijuna članova i humanitarno djeluju u svijetu gotovo 100 godina, a u Hrvatskoj više od 25 godina. Glavna misija lionisma je pomagati slijepim i slabovidnim osobama. Na ovaj izazov lionse je potaknula davne 1925. godine Hellen Keller, pozivom da postanu ” vitezovi slijepih”. Ovaj izazov postao je parola lionsa i od tada kontinuirano rade, osim na svim humanitarnim područjima, upravo na projektima očuvanja vida te pomažu slijepim i slabovidnim osobama.
 
Akcija Lions kluba Zrinjevac, “Svjetla radosti” kojom se obilježilo 100 godina humanitarnog djelovanja lionsa u svijetu, namijenjena je Udruzi slijepih Zagreb, s ciljem pomaganja u projektu protiv socijalne isključenosti. Sredstvima ove akcije kroz socijalno poduzetništvo pomoći će Udruzi slijepih Zagreb u pokretanju proizvodnje sapuna i njihovom samozapošljavanju kroz projekt ”Sapuni s točkicama”.