top-img
kosina-l-d

Konferencija „Slavonika“ u Osijeku okupila više od 350 sudionika

Na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku održana je 2. nacionalna poljoprivredna konferencija „Slavonika“

Ova jednodnevna konferencija bogatim je programom primamila sve generacije poljoprivrednika – predstavnike OPG-ova, udruga, akademske zajednice, institucija, studenata, učenika i medija. 
 
Konferenciju je svečano otvorio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Njegovim pozdravima pridružili su se i euro parlamentarka Marijana Petir, predsjednik Odbora za poljoprivredu Davor Romić, organizator Miroslav Kovač, župan Vladimir Šišljagić, gradonačelnik grada Osijeka g. Ivan Vrkić, dekani suorganizatorskih fakulteta Vlado Guberac i  Zoran Grgić te Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.  
 
Tristotinjak sudionika pratilo je bogat program koji je pokrio mnoge važne teme iz područja poljoprivrede. Tako se raspravljalo o komasaciji i ulozi županija u razvoju hrvatske poljoprivrede. Mnogo se govorilo o mjerama ruralnog razvoja i o problemima, ali i rješenjima tih problema u svinjogojstvu, izazovima u mljekarstvu te o sjemenarstvu. Tijekom konferencije održano je čak pet okruglih stolova o gorućim temama poljoprivrede. Popodnevna tri okrugla stola održala su se u isto vrijeme, ali u različitim dvoranama, i različitim temama; budućnost hrvatskog svinjogojstva, budućnost sjemenarstva i nove mogućnosti u mljekarstvu na području Republike Hrvatske. Na svakom od okruglih stolova razvila se intenzivna rasprava u kojoj su svoje mišljenje iskazali, ne samo aktivni sudionici okruglog stola, već i okupljeni poljoprivrednici i studenti. 
 
Veliki interes studenata izazvao je skup predavanja primjera iz prakse „Uspješne priče lokalnih poljoprivrednika“ gdje su svoje uspješne projekte, realizirane u djelo, predstavili Goran Vrabec iz OPG-a Volim ljuto, Matija Cetinić Frankos iz poljoprivredne zadruge Berry Oragnic te načelnik općine Vidovec Bruno Hranić koji je predstavio uspjeh varaždinskog zelja.
 
U sklopu konferencije, predstavljena su rješenja projektnog zadatka za tvrtku Agrofructus koji je predstavljen na prošlogodišnjoj konferenciji za studente „Agro Startup“. Zadatak studenta je bio razraditi poslovnu ideju vezanu uz proces dovođenja voća i povrća od polja do stola. Predstavljena su čak četiri kvalitetna projektna zadatka.
 
Zadatak konferencije bio je potaknuti komunikaciju među poljoprivrednicima te osvjestiti potencijal koji ima hrvatska poljoprivreda. Osim toga cilj je bio pokazati i mogućnosti koje nosi brending, ali i korištenje digitalnih tehnologija. 
Na kraju, „Slavonika“ je uspjela prenijeti znanje i inspirirati poljoprivedu! Sudeći po zaključcima na zatvaranju konferencije, aktivnoj raspravi okupljenih te interesu za iduću, 3. nacionalnu poljoprivrednu konferenciju „Slavoniku“, svi zadaci su uspješno realizirani!