top-img
kosina-l-d

Klub narodnih poslanika u Beogradu ugostio je treće izdanje međunarodne FOCUS konferencije o inovacijama i komunikacijama u javnoj upravi i javnim preduzećima

U beogradskom Klubu narodnih poslanika pod motom bliže ljudima okupili vodeći stručnjaci Republike Srbije iz područja struke odnosa s javnošću u javnoj upravi i javnim tvrtkama, s ciljem razmjene znanja i iskustva.

 
U ime organizatora, konferenciju su svečano otvorili Danijel Koletić, predsjednik Organizacijskog odbora i Žarko Simović, direktor agencije Media Craft i predstavnik Organizacijskog odbora za Republiku Srbiju.  
 
Treće izdanje FOCUS konferencije podržala je Nacionalna akademija za javnu upravu  Republike Srbije čiji se direktor, gospodin Dražen Maravić, prisutnima obratio uvodnim predavanjem gdje je istakao važnost otvorenosti uprave. 
 
Doprinos međunarodnom karakteru konferencije pružilo je predavanje istaknutog komunikacijskog stručnjaka iz Velike Britanije, Christosa Pishiasa iz agencije Westco koja posluje kao dio Westminsterskog Vijeća. Gospodin Pishias se u predavanju bavio uspješnim kampanjama u javnom sektoru i njihovim karakteristikama.
 
Gospođa Ivana Antić, pomoćnica ministra u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije održala je izlaganje na temu ,,Otvorenost, transparentnost i pristupačnost uprave“ dok se gospodin Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije u svojom izlaganju na temu ,,Digitalizacija javne uprave – rezultati Kancelarije za IT i eUpravu“ dotaknuo aktualnog i suvremenog pojma digitalizacije. 
 
U panel diskusiji pod nazivom ,,Strateški izazovi komunikacija u javnoj upravi“ sudionici iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, na čelu s moderatorom Goranom Pejčićem, glavnim urednikom Gradskog i regionalnog programa Radio-televizije Vojvodine, raspravljali su o izazovima s kojima se susreću u svojem svakodnevnom radu. 
 
 
 
Komunikacijski stručnjaci iz regije kroz primjere iz prakse predstavili su slijedeće teme: „Mala škola transparentnosti – izazov otvorenog proračuna“, „PR u javnom preduzeću – komunikacijski maraton“, „Inovacije u okviru javne komunikacije u Italiji: primeri dobre prakse“, „Contento – komunikacijsko rešenje za javnu upravu“, „Near real time komunikacija“, „Nije važno što javnost misli, važno je da mi znamo šta radimo i da to radimo dobro“, „PR onih od kojih se to najmanje očekuje“, „Uloga Agencija za bezbednost saobraćaja“, „Efektivnost medijske komunikacije“ i „Kroz kampanje, na licu mesta“. 
 
FOCUS konferencija u Beogradu ugostila je i Jelenu Pavićević, osnivačicu i direktoricu agencije Benefit Communications, s temom „Lobiranje – postulati, principi i pravila“.
 
Ana Keglović Horvat, direktorica agencije AKH Consulting i stručnjak na području zaštite osobnih podataka sa prisutnima je podijelila savjete o usklađivanju poslovanja s GDPR-om, europskoj direktivi kojom se od nedavno zakonski regulira zaštita osobnih podataka.
 
Cilj FOCUS konferencije je okupljanje pojedinaca zaposlenih u javnoj administraciji i javnim poduzećima  kako bi raspravljali o strategijama, taktikama i komunikacijskim procesima. FOCUS predstavlja platformu za povezivanje, razmenu znanja i iskustava i definisanje  smjernica novih komunikacijskih procesa. 
 
Ovaj međunarodni događaj okuplja predstavnike javnog i privatnog sektora kako bi putem jednostavne i transparentne komunikacije započeli ostvarivati ciljeve zajedničkog napretka. Zbog toga program konferencije FOCUS kroz praktične primjere uglednih domaćih i stranih komunikacijskih stručnjaka nudi sudionicima edukaciju o najnovijim trendovima u komunikaciji u javnom sektoru, izazovima s kojima se javni službenici susreću i savjetima kako unaprijediti komunikaciju na svim nivoima.