top-img
kosina-l-d

Udruga slijepih Zagreb

Udruga slijepih Zagreb je humanitarna, neprofitna udruga koja okuplja i brine o
slijepim osobama s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Udruga već 65-u godinu djeluje na dobrobit svojih članova. Ponajprije rade na pronalaženju slijepih osoba kako bi njima i članovima njihovih obitelji pomogli u prihvaćanju nastale sljepoće, a potom ih osposobili za što samostalnije življenje i maksimalno korištenje preostalih sposobnosti. Cilj im je što je moguće više socijalno ih integrirati.

Jedan od načina na koji pomažu njihovoj integraciji je projekt socijalnog poduzetništva “Sapuni s točkicama“, na kojem je pro bono radio i Apriori World. “Sapuni s točkicama” ručno su rađeni proizvodi slijepih i slabovidnih osoba. Njihov najprepoznatljiviji proizvod, čije ime nosi projekt, je sapun s ispupčenim točkicama koje ga čine prepoznatljivim i istovremeno simboliziraju slijepe i slabovidne osobe.

Ideja o proizvodnji sapuna s točkicama nastala je kao rezultat radionica za izradu sapuna u prostorijama Udruge. Rehabilitatori i terapeuti podučavali su članove Udruge kako samostalno izraditi sapun u kućnim uvjetima. Veliki interes i oduševljenje te naposljetku spretnost njihovih članova potaknuli su ovu ideju.