top-img
kosina-l-d

Bayer

Friedrich Bayer i Johann Friedrich Weskott osnovali su 1. kolovoza 1863. godine tvrtku Bayer u Wuppertal-Barmen.

Svjetski priznata i poznata farmaceutska tvrtka Bayer suočila se s izazovima društvene percepcije te tradicionalnih pogleda u korištenju kontracepcije na tržištu Bosne i Hercegovine.

Iako je kompanija kao svjetski lider na području kontracepcije u svojim poznatim laboratorijima testirala proizvode i stvorila lijek nove generacije s minimalnim nuspojavama i velikim učincima, potražili su stručnu pomoć Apriori komunikacija u rješavanju balansiranja i senzibiliziranja tržišta s pojmom kontracepcije.

Definirali smo komunikacijsku strategiju i uključili ključne, ciljne javnosti vodeći se temeljnim postavkama i metodama struke. Apriori komunikacije i njezin tim u suradnji s relevantnim institucijama uspjele su, ne samo educirati i informirati, već i povećati prodajni opseg te lansirati novi proizvod Bayer Healthcare odjel ženskog zdravlja Jazz.

U poslovnom organogramu Bayer Healthcarea liječnici upravljaju skupinama lijekova podijeljenih u različite skupine. Imajući u vidu da ne razumiju procese odnosa s medijima, Bayer Healthcare regionalni ured za 8 država sa sjedištem u Ljubljani, na pozivnom natječaju tražio je edukacijska rješenja koja će na jednostavan, razumljiv i praktičan način liječnicima približiti kako funkcioniraju taktike u odnosima s medijima. Apriori komunikacije i njihovo rješenje edukacijskog modela „PR Story“ bio je odgovor na Bayerove izazove.

U dinamičnom, profesionalno upitnom u smislu razumijevanja uloge odnosa s javnošću, medijskom prostoru Bosne i Hercegovine, Bayer Healthcare BIH suočio se s prvim koracima kriznog komuniciranja. Smrt Australke zbog korištenja kontraceptiva Yasmin proširilo se na svjetskim medijskim stranicama, a u javnost je procurio upitan, medijski spektakularno predstavljen slučaj nuspojava korištenja kontraceptiva u susjednom tržištu teritorija Republike Hrvatske. Kako bi se spriječila kriza medijskih natpisa, menadžment Bayera u Bosni i Hercegovini prihvatio je proaktivnu strategiju te se po prvi puta ta tvrtka susrela s  medijima na zajedničkom ručku predstavivši svoju misiju djelovanja na tom tržištu, ali jednako tako i pružila relevantne odgovore predstavnicima medija u razumijevanju medicinskog rječnika i rješavanju percepcije slučaja Yasmin.