top-img
kosina-l-d

“GORA- Dani održivog razvoja”

U organizaciji grada Gospića i suradnje s Institutom Ivo Pilar, lokalnim obrtnicima te lokalnim općinama, od 27. do 29. svibnja 2016. u Gospiću je održana manifestacija pod nazivom „GORA- Dani održivog razvoja“

Cilj je podizanje javne svijesti o važnosti upravljanja gospodarskim i društvenim razvojem utemeljenom na održivim resursima.
 
Centralni događaj prvog dana svakako je bilo otvaranje prodajno-izložbenog sajma (Pro)izvedimo Liku na kojem su se okupili vodeći lički proizvođači zdrave hrane specifične za ovo podneblje, pa su tako sudionici mogli kušati delicije, probati domaću ličku rakiju i druge karakteristične proizvode.
U skladu s motivom održivog razvoja, održala se i revijalna vožnja solarnih električnih automobila koje su izradili srednjoškolci iz Gospića i Zadra kao i tribina posvećena zdravom načinu života te korištenju bicikla kao poželjnog prijevoznog sredstva.
 
Dodatni značaj ovome događaju svakako pridaje i organizacija tradicionalnog 15. znanstvenog skupa Annales Pilar, koji organizira Institut Ivo Pilar, a koji okuplja vodeće hrvatske znanstvenike. Znanstveno-stručni skup „Koga (p)održava održivi razvoj“ obuhvaća teme vezane za probleme i perspektivu ruralnih područja, odnos ruralnog i urbanog u kontekstu održivosti te održivo korištenje prirodnih resursa i tradicijskih znanja u suvremenom kontekstu. 
Prvi dan manifestacije održivog razvoja završio je prigodnim koncertom svjetskih hitova u Memorijalnom centru Nikola Tesla u Smiljanu, gdje su posjetitelji uživali u akustičnoj izvedbi grupe Meritas i Jelene Radan.
 
Drugog dana manifestacije, izložbeni sajam okupio je brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva gdje su posjetitelji mogli degustirati pršut, slaninu, med, domaći kruh i ostale domaće ličke proizvode. Osim toga,  bila je organizirana i izložba životinja s naglaskom na ličke pasmine, a održana su i brojna predavanja na teme održivog razvoja poput urbane mobilnosti, plana energetske učinkovitosti grada Gospića, 
 
No, središnji događaj bila je svakako biciklijada, nakon koje je slijedio koncert gospićkog Tamburaškog orkestra POU „ Ante Starčević“ te ansambla harmonikaša Zdrmuša.
Završni dan manifestacije obilježen je utrkom Kros Jasikovac u kojoj su sudjelovale osobe svih dobnih skupina, te bogatim programom za djecu i mlade. 
 
Gradonačelnik grada Gospića, g. Petar Krmpotić na samom kraju „GORE“ zahvalio je svima te je time završila trodnevna manifestacija bogatog kulturno-umjetničkog, znanstvenog, gurmanskog i zabavnog programa.