top-img
kosina-l-d

Drugo izdanje Agro startup konferencije

Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu 17. listopada 2017. je održano drugo izdanje Agro startup konferencije, na kojoj se okupilo više od 150 studenata agronomije i poljoprivrede.

Konferenciju je otvorio ministar poljoprivrede RH i posebni izaslanik Predsjednika Vlade RH, g. Tomislav Tolušić koji je ovom prilikom rekao: ''Kada govorimo o mladim poljoprivrednicima i generacijskoj obnovi moram naglasiti kako Ministarstvo poljoprivrede kroz mjere 6.1. pokušava provesti programe ruralnog razvoja, a osim toga mijenjamo procedure kako bi se smanjilo čekanje te smo uvjereni kako će novi natječaji biti puno brže riješeni. Hrvatska još ima puno kvalitetnog, nezagađenog poljoprivrednog zemljišta, odnosno, puno prostora na kojima mladi mogu proizvoditi. Europski sustav poticaja nudi određenu financijsku sigurnost pa sa svojim znanjem, novcem iz europskih fondova te kvalitetnom vladinom politikom studenti i mladi poljoprivrednici mogu ostvariti zapažene rezultate.''
 
Uime institucionalnog partnera konferencije, Europske banke za obnovu i razvoj, direktorica zadužena za Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku i Mađarsku, gđa Vedrana Jelušić Kašić nazočnima se obratila i  rekla kako je EBRD nositelji dijaloga između privatnog i javnog sektora te rado podržavaju inicijativu koja spaja poduzetništvo i uključivanje mladih, posebno u sektoru poljoprivrede. EBRD kao financijska institucija ima različite fondove koji ulažu u start up-ove čime potiče razvoj mladih poduzetnika. Poljoprivreda u svim dijelovima svijeta prolazi kroz određenu preobrazbu zahvaljujući primjeni novih tehnologija poput robotike i bespilotnih letjelica. Skupovi poput ovoga omogućavaju da se mladi uključe i upoznaju s novim trendovima te sami budu inovatori novih tehnologija. 
 
Osnovni cilj konferencije je djelovati inspirativno na mlade pojedince i ohrabriti ih na bavljenje poljoprivredom. Upravo zbog toga i ovogodišnji program konferencije nudi niz zanimljivih predavanja i uspješnih primjera iz prakse koji studentima i budućim poljoprivrednicima nude širi uvid u mogućnosti pokretanja poljoprivrednog poslovanja. 
 
Tako su, između ostalog, sudionici konferencije imali priliku čuti konkretne savjete o tome kako kreirati  i brendirati prvi proizvod, koje su neotkrivene kulture u proizvodnji biogoriva, koja je uloga Hrvatske poljoprivredne agencije, a predstavljena su im i poslovna rješenja s bespilotnim letjelicama te projekti uP_running i Biogas Action u kojima se spoj energetike i poljoprivrede pokazao uspješnim primjerom poljoprivrednog poduzetništva.
 
Imajući u vidu važnost financijskog aspekta u pokretanju poljoprivrednog poslovanja, financijski stručnjaci su predstavili i mogućnosti financiranja poljoprivrednih gospodarstava, a održana je  i panel diskusija na kojoj su predstavnici različitih institucija razgovarali o birokratskim preprekama s kojima se mladi poljoprivrednici danas susreću. 
 
Osim toga, bilo je riječi i o suvremenoj agrarnoj politici, a sudionici su mogli sudjelovati i na radionicama o upotrebi bespilotnih letjelica u preciznoj poljoprivredi, kao i upravljanju financijama. 
Svakako najzanimljiviji dio programa su priče o uspjehu dvoje mladih hrvatskih poljoprivrednika; obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Agro  Noršić i Lovro Lenac, koji su sudionicima ispričali svoje priče  o tome kako su započeli svoje poslovanje, s kojim preprekama su se susretali i koji su rezultati njihovog rada. S obzirom na to da je jedan od partnera Agro startup konferencije i Europska banka za obnovu i razvoj, prikazana su i dva video uratka o uspješnim poljoprivrednim pričama iz dalekog Tajvana, koje je financirala upravo Europska banka za obnovu i razvoj. Projekti PureMilk i Sanpuko su primjeri entuzijastičnih pojedinaca koji su se odvažili implementirati svoje ideje u mljekarsku industriju, odnosno, u proizvodnju čajeva, a koji itekako mogu biti primjenjivi i u Hrvatskoj. 
Organizator konferencije je specijalizirana agencija za komunikacijski menadžment, Apriori World iz Zagreba te Hrvatska udruga mladih poljoprivrednika, a neophodnu podršku im pružaju Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te institucionalni partner, Europska banka za  obnovu i razvoj, ali i niz drugih tvrtki i institucija: Hrvaska zajednica županija, Hrvatska gospodarska komora, Cockta, Podravka, Cetina, Pioneer Sjeme, Wuestenrot, IN2, Press clipping, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, AWT International, Naturel, Kutjevo te medijski partneri Agroklub i Agrobiz. I ove godine, pokrovitelj konferencije je Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske. 
 
Prvo izdanje konferencije je održano u listopadu prošle godine, a želja organizatora je da to postane jedinstveno mjesto razmjene ideje, znanja i iskustava mladih poljoprivrednika, predstavnika akademske zajednice, institucija i drugih  aktera hrvatske poljoprivrede.