top-img
img
kosina-l-d

16. PRO PR konferencija

Iza nas je još jedno izdanje međunarodne PRO PR konferencije koja se održala od 11. do 14. travnja 2018. na Zlatiboru u Srbiji u kongresnom centru hotela Mona. Ovaj međunarodni događaj je pokrenut s idejom okupljanja eminentnih stručnjaka iz područja odnosa s javnošću. Vodeći se motom povezivanje u pokretu, PRO PR konferenciju tradicionalno jednom godišnje ugošćuju države iz regije pa je tako ovogodišnji domaćin Zlatibor, mjesto iza čijeg se imena krije atraktivna planina smještena u Republici Srbiji.

Prilikom otvorenja konferencije nazočnima se obratio g. Vladimir Živanović, direktor turističke zajednice Zlatibor te naglasio kako je Zlatibor turističko mjesto Srbije te da mu je izrazito zadovoljstvo što je jedna ovakva konferencija došla upravo na Zlatibor te je svim nazočnima poželio dobrodošlicu. 
 
''Svjedoci smo brzih promjena u odnosima s javnošću, etičkim izazovima i transformacijama komunikacijskih navika unutar različitih generacija. Svi mi ovdje prisutni pripadamo vrlo važnoj i utjecajnoj industriji koja ima moć promijeniti percepciju. PRO PR konferencija organizirana je 16. godinu zaredom, pod motom povezivanje u pokretu. Ova poruka skriva snagu ove konferencije koja je proteklih 16 godina povezivala mnoge naše kolege iz struke'' povodom otvorenja rekao je g. Danijel Koletić, predsjednik organizacijskog odbora PROPR konferencije.
 
Prvo predavanje održala je gđa. Milica Popović iz Zaklade Novak Đoković. Nakon toga, uslijedile su gđa. Olga Podoinitsyna, članica Odbora VTB Grupe iz Rusije, gđa. Ana Keglović Horvat, direktorica agencije Lude Ribe i AKH Consultinga i  gđa. Robyn de Villiers, direktorica i predsjednica Burson-Marsteller-a iz Južne Afrike. Prvi panel konferencije održan je poslijepodne, na temu 'Radija i odnosa s javnošću današnjice', čiji je moderator bio g. John Shield, direktor komunikacija BBC-a iz Velike Britanije. U spomenutom panelu, diskusiji su se pridružili gđa. Silvija Londero, direktorica Media Servisa iz Hrvatske, gđa. Arnela Lojo, menadžerica za odnose s javnošću RSG Radija iz Bosne i Hercegovine te g. Predrag Anđelković, generalni direktor S Media Team-a iz Srbije.
 
Drugi dan PRO PR konferencije započeo je predavanjem gđe. Nine Redžepagić, direktorice OR-a iz Crne Gore na temu internih komunikacija. Obzirom da se nalazimo u digitalnom dobu te je potrebno pratiti svjetske trendove kako bi bili u korak s modernizacijom 21. stoljeća g. Borislav Miljanović, direktor Represent Communications-a podijelio je zanimljive savjete kako bi svatko poboljšao svoje poslovanje.  
 
Gđa. Sophie Brendel, direktorica marketinga i komunikacija u Muzeju Victorije i Alberta iz Velike Britanije i gđa. Fiona Czerniawska, suosnivačica Source Global Research-a iz Velike Britanije dio su  predavača koji su svojim znanjem začiniti drugi dan PROPR konferencije. Vrhunski komunikacijski stručnjak g. Biagio Carrano, osnivač i direktor eastCOM Consulting-a iz Italije kroz zanimljive primjere iz prakse i vlastito iskustvo, svim nazočnima prenio je jedinstveno znanje stečeno praksom i radom u odnosima s javnošću. 
 
U poslijepodnevnim satima održana je panel diskusija pod nazivom 'Agencije za odnose s javnošću i odnosi s javnošću' koju je predvodio moderator Marjan Novak, glavni urednik Marketing Magazina iz Slovenije. U panelu su sudjelovale gđa. Marjeta Kirn Kljajić, osnivačica i suvlasnica agencije za oglašavanje i odnose s javnošću Nicha iz Slovenije, gđa. Tamara Bekčić, direktorica i suosnivačica Chapter 4 Communications Consulting-a iz Srbije, gđa. Una Bejtović, direktorica Bejtovic Communications-a iz Bosne i Hercegovine te gđa. Jelena Pavićević, direktorica Benefit Communications-a iz Crne Gore. 
PRO PR Awards je program nagrađivanja pojedinaca koji svojim radom doprinose boljoj percepciji i pozicioniranju profesije odnosa s javnošću na lokalnoj i globalnoj razini. Utemeljen je 2012. godine povodom obilježavanja desete godišnjice PRO PR konferencije. Specifičan je po tome što  je namijenjen prvenstveno pojedincima, a ne projektima, ali i po tome što za kandidaturu nije potrebno uplaćivati nikakve pristojbe. Priznanje PRO PR Awards uključuje i unikatnu statuu koju su za ovu prigodu izradili studenti Akademije umjetnosti iz Novog Sada. 
 
Ovogodišnji dobitnici PROPR Awards priznanja su značajni stručnjaci koji su svojim radom, idejama, upornosti i znanjem dali na važnosti struke odnosa s javnošću. Priznanja u kategorijama Vision City i Vision Manager dodjeljuju gradu, odnosno menadžeru iz zemlje domaćina PRO PR konferencije. Ove godine priznanje je dodijeljen gradu Novi Sad i g. Andreju Jovanoviću, generalnom direktoru komapanije Moji brendovi. Ovogodišnja dobitnica prestižnog priznanja za životno djelo PROPR Infigo Awards je Marija Vićić, direktorica korporativnih komunikacija I&F McCann grupe.
 
Treći dan konferencije održana je panelna diskusija na temu 'Kako predstavnici medija percipiraju industriju odnosa s javnošću'. Diskusiju je moderirao g. Robert Čoban, vlasnik Color Press Grupe, a pridružili su mu se gđa. Andreja Comino, novinarka Media24, Milica Jeremić, glavna urednica Kurir.rs i g. Goran Pejčić, glavni urednik programa lokalnih vijesti RTV-a. 
 
Kroz 3 dana konferencije, više od 200 sudionika iz zemalja u regiji su svojim dolaskom pridonijeli u nastavku tradicije održavanja ovog događaja. Iduća PRO PR konferencija održati će se u Crikvenici u Republici Hrvatskoj.