top-img
kosina-l-d

1. „AGRO Startup“ –tehnologija i inovacija u poljoprivredi

Udruga „Zemlja i ljudi“, nakon organizacije 1. poljoprivredne konferencije „Slavonika“, 25. listopada u prostorima Agronomskom fakulteta u Zagrebu organizira jednodnevnu konferenciju pod nazivom „AGRO Startup“

Pod misijom udruge „Inspiriramo poljoprivredu“, cilj konferencije je povezati praktičare, edukatore i studente, predstaviti najnovije trendove i iskustva poljoprivrednika, te pomoći mladim poduzetnicima i studentima da započnu karijeru u agronomiji.
Uz udrugu „Zemlja i ljudi“, Agronomski fakultet na čelu s dekanom prof. dr. sc. Zoranom Grgićem pristao je biti suorganizator ove konferencije. Na samom početku konferencije dekan Agronomskog fakulteta će održati uvodno izlaganje na temu „Uloga fakulteta u kreiranju startup-ova u poljoprivredi“. 
Drugi dio uvodnog izlaganja održat će dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Vlado Guberac.
Prvo predavanje konferencije održati će prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, redoviti profesor na Veterinarskom fakultetu te prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije. Predavanje će se baviti tematikom koja je uloga Sveučilišta u kreiranju startup tvrtki i kako može pomoći u njihovoj kreaciji.
G. Denis Matijević sudionicima će pojasniti kakve kooperante traže tvrtke i kako se izboriti za svoju poziciju na tržištu rada. Gospodin Matijević je predsjednik Uprave tvrtke AgroFructus, čelnog poduzeća koja okuplja tvrtke za proizvodnju, otkup, skladištenje i prodaju svježeg i prerađenog voća i povrća.
Nakon toga predavanje na temu „Put od zadruge do velike grupe“ će održati Mirko Ervačić iz Osatina grupe. Budući da je Osatina sama prošla taj cijeli proces, ne možemo poželjeti boljeg predavača.
Posljednje predavanje prije pauze održati će predstavnik poduzeća Fragaria, koji će sudionicima predavati na temu „Priča o startup-u“.
Popodnevni blok predavanja bavit će se temom izazova hrvatskih startup-ova u poljoprivredi. Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika Agro, predstavit će svoj pogled na poljoprivredni startup iz prakse. Nakon njega Nino Lulić iz tvrtke Social Wizard govorit će o važnosti novih tehnologija u razvoju agronomskog sektora te o nužnoj digitalizaciji. Predstavnici HUB385 održat će motivacijsku prezentaciju mladim poduzetnicima i studentima, kako bi bez straha mogli krenuti u uzbudljive vode startup svijeta.
Nakon toga na red dolazi okrugli stol koji će okupiti vrlo izraženu grupu profesora. Tema će biti „Primjeri, proizvodi i smjernice novih tehnologija u povrćarstvu, voćarstvu, vinogradarstvu i stočarstvu.“ Kao stručnjakinja za povrćarstvo pozvana je prof. dr. sc. Nina Toth, za voćarstvo prof. dr. sc. Zlatko Čmelik, vinogradarstvo prof. dr. sc. Edi Maletić i za stočarstvo prof. dr. sc. Boro Mioč i prof. dr. sc. Ante Ivanković.
Predzadnja tema na programu „AGRO Startup-a“ je „Očekivanja studenata u misiji razvoja hrvatske poljoprivrede“ u kojoj će sudjelovati studenti zagrebačkog i osječkog poljoprivrednog fakulteta te učenici srednjih poljoprivrednih škola.
Za završetak konferencije predstavnici Ministarstva održat će predavanje u kojem ćemo tražiti odgovor na pitanje „Jesu li autohtoni poljoprivredni proizvodi startup priče?“.
Vidimo se 25. listopada na Agronomskom fakultetu!